Hand en polsklachten bekend bij pols-handspecialist van Fysiotherapie FIT Krommenie

Hieronder vind u in het kort informatie over de meest voorkomende problemen aan de hand en/of pols die wij vaak zien in onze praktijk. Meer informatie over andere hand-polsaandoeningen kunt u vinden op onze websitepagina aandoeningen-op-alfabet Heeft u nog vragen of meer informatie nodig? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen via telefoon 075-621070 of mail naar ons.

Artrose van de duim

Het basis gewricht van de duim (CMC- gewricht) is een gewricht waardoor wij zeer kleine en grote voorwerpen kunnen pakken. Bij artrose wordt het kraakbeen in het gewricht dunner en het oppervlak is niet meer zo regelmatig en glad. Artrose begint meestal met stijfheid en pijn. De klachten zijn het ergst als na een periode van rust, bijvoorbeeld ’s ochtends, de duim weer wordt bewogen (startpijn). De stijfheid vermindert bij bewegen. Vaak is er al na 10 minuten een duidelijke verbetering. Bij het zwaar of lang belasten van de duim kan er pijn ontstaan. Meestal bij het gebruiken van kracht: bv een pot opendraaien of een sleutel omdraaien.

Artrose van de hand

Bij artrose van de vingers kunnen deze er wat ‘knokig’ gaan uitzien. Dit komt doordat er vooral aan de randen van de vingergewrichtjes extra bot aangroeit. Soms lukt het niet meer om bepaalde bewegingen te maken. Bv de vingers kunnen niet meer helemaal strekken (extensie) of buigen (flexie). Ook kan de kracht in de handen verminderen waardoor het knijpen en grijpen meer goed gaan. Soms wordt een gewricht dik en warm. Er is dan sprake van een ontsteking (artritis).

Peesirritatie van De Quervain

Bij de peesirritatie van Quervain zijn de pezen van de strek- en de spreidspier van de duim en de peesschede geïrriteerd. Deze twee pezen passeren de pols in een klein tunneltje (peesschede) op weg naar de duim. Het tunneltje zorgt ervoor dat de pezen tegen het bot worden gehouden. De wand van de tunnel wordt gevormd door een soort slijmvlies dat als een zacht glijkussen zorgt dat de pezen gemakkelijk heen en weer kunnen bewegen. Wanneer het slijmvlies ontstoken raakt , verdikt de wand van de tunnel waardoor de pezen stroever in de tunnel heen en weer bewegen. De pezen kunnen daarna ook gaan ontsteken, waardoor de ruimte nog kleiner wordt.. De zijkant van de pols, direct onder de duim is gevoelig of pijnlijk. Daarbij kan de pols aan de kant van de duim ook wat dik worden. Iets vastpakken wordt lastig en kan pijn doen. Ook het buigen van de duim is pijnlijk.

Pols Carpaal Tunnel Syndroom

De carpale tunnel is een doorgang voor zenuwen en pezen die van de onderarm naar de hand lopen. Soms is de tunnel te nauw en raakt de handzenuw (N. Medianus) in de knel er werkt minder goed. De klachten bestaan uit pijn, tintelingen en/of doof gevoel in de duim, vingers en handpalm. Soms zijn de klachten in de hele hand en stralen deze uit naar de onderarm. Deze verschijnselen kunnen aan beide handen tegelijk optreden en kunnen ’s nachts de slaap verstoren. Kracht en gevoel kunnen minder worden waardoor er dingen uit de hand kunnen vallen. In het begin treed dit vooral ’s ochtends op, maar later kan dit de hele dag blijven bestaan.

Trigger finger

Deze aandoening wordt in de volksmond ook wel ‘hockende vinger’, ‘knipvinger’ of ‘snapping finger’ genoemd. Een triggerfinger verwijst naar een hapering of zelfs vastlopen van de vinger.tijdens het buigen, waarna de vinger met een pijnlijk ‘knapje’ weer gestrekt moet worden.

Post operatief pols en hand

In de hand, vingers is behandeling na een operatie erg belangrijk, dit vooral ter voorkoming van verklevingen, zodat de hand weer snel ingezet kan worden bij de dagelijkse activiteiten.

Voorbeelden van operaties waarbij handtherapie ingezet wordt zijn oa.:
– Bij carpaal tunnel syndroom
– Na onderarm- ( distale radius fractuur), pols-, vinger-, duimbreuk
– Skiduim
– Verwijdering ganglion
– Na wonden bv; hondenbeet
– Peesletsels
– Zenuwletsels
– Duimoperaties bij CMC-1 artrose
– Gedeeltelijk vastzetten van het polsgewricht

Als u vragen heeft over de aandoeningen die wij kunnen behandelen middels handtherapie kunt u terecht bij onze geregistreerde handtherapeut: Evelien de Groot