Chronische pijn

Veel pijnklachten hebben, in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, geen verband met weefselschade.  Die pijn zal dan op de één of andere manier verklaard, onderzocht en behandeld te worden.

Er zijn 3 soorten pijnoorzaken:

  • door veranderingen in lichaamsweefsels zoals spieren of gewrichten. Dat noemen we nociceptieve pijn;
  • als gevolg van veranderingen in zenuwen. Dit wordt  neuropathische pijn genoemd;
  • veranderingen in de wijze waarop het zenuwstelsel werkt kan ook pijn veroorzaken. Dat noemen we dan centrale sensitisatie.

Maar het is ook mogelijke dat een combinatie van bovengenoemde soorten aanwezig is.

De onderstaande filmpjes leggen helder en duidelijk uit over diverse soorten pijn. Maar die uitleg wil nog niet meteen zorgen dat u minder pijnklachten heeft.

Pijneducatie houdt in dat we u vertellen, na een grondig onderzoek, wat voor soort pijn u  heeft en wat er in uw lichaam gebeurt waardoor de pijnklacht tot  stand komt.

De pijneducatie vormt altijd een onderdeel van een behandeling en is niet een behandeling op zichzelf.

Als u liever op een rustige tempo uitleg over pijneducatie wil hebben dan is de  Retrain Pain cursus een mooie gelegenheid daarvoor. Het zijn 8 online lessen  die ongeveer 2-3 minuten per powerpoint duren. Als u de volgende link aanklikt https://www.retrainpain.org/nederlands komt u op een pagina met informatie. Als u die vindt dan kunt u kiezen uit de 8 lessen. 

U kunt ook meer op onze website lezen over de invloed van stress op de pijnklacht.

We hopen dat u deze informatie nuttig vindt. Mocht u vragen hebben dan kunt u altijd contact met ons opnemen.