Nekpijn? De manueel therapeuten van FIT Krommenie behandelen uw nekklachten
Hieronder vind u in het kort informatie over de meest voorkomende nekklachten die wij vaak zien in onze praktijk. Meer informatie over andere nekaandoeningen kunt u vinden op onze websitepagina aandoeningen op alfabet Heeft u nog vragen of meer informatie nodig? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen via telefoon 075-621070 of mail naar ons.
Nekpijn, wat is het?
Nekpijn is een van de meest voorkomende pijnklachten. Alleen lage rugklachten komen vaker voor. Over de precieze oorzaak van nekklachten is nog weinig bekend. Wel is bekend dat er zeer zelden sprake is van een ernstige oorzaak bij mensen met nekpijn. Nekpijn wordt meestal alleen in de nek zelf gevoeld, maar kan ook uitstralen naar het hoofd, de arm, de schouderbladen of richting de borst. Een vorm van nekpijn die ontstaat op basis van een trauma is whiplash.
Röntgenfoto’s waarop artrose te zien is wijzen niet op een slechtere prognose. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat artrose in de nek of een versleten tussenwervelschijf meer kans geeft op het krijgen van nekklachten maar dit is onjuist. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat er geen relatie is tussen artrose in de nek en nekpijn. Het heeft dus geen zin om foto’s te laten maken van de nek indien er sprake is van een ‘normale’ nekpijn.
Meer informatie kunt u lezen in de folder nekpijn.
Wat is een nekhernia?
Een nekhernia wordt veroorzaakt door een vernauwing van of druk op de uittreedplaats van de zenuw. Deze afklemming veroorzaakt meestal nek en uitstralende pijn in de arm en/of gevoelloosheid of minder spierkracht in vooral de armen.
De oorzaken van pijnlijke zenuw (radiculopathie ) zijn verschillend. Het kan komen door een acute uitstulping van de tussenwervelschijf of in de volksmond slijtage (artrose) wat leidt tot een vernauwing van de ruimte waardoor de zenuw heen gaat. Maar ook een infectie kan, door de begeleidende zwelling, compressie en irritatie van de zenuw(wortel) geven.
Zoals bij de meeste pijnsyndromen, is er geen gouden standaard beschikbaar voor de diagnose van een hernia. Daarom wordt de diagnose gesteld op basis van een combinatie van vraaggesprek, neurologisch en aanvullende onderzoek. Het neurologisch onderzoek bestaat uit het testen van gevoel, kracht, peesreflexen en testen voor de zenuw provocatie. Door het maken van een X-foto, MRI of een CT scan kan beoordeeld worden of er een zenuw wordt afgekneld is en op welk niveau.
Meer informatie kunt u lezen in de folder nek hernia.
Wat is een whiplash?
Whiplash betekent letterlijk ‘zweepslag’. Uw hoofd beweegt plotseling naar achteren en naar voren waardoor de banden en spieren in uw nek uitrekken. Dit gebeurt meestal als gevolg van een ongeluk. Door de kracht van de onverwachte beweging raken uw spieren en nekwervels waarschijnlijk overbelast, maar gaan niet ‘kapot’. Lang niet iedereen houdt klachten over aan een whiplash. Daarnaast zijn de klachten per persoon verschillend. Ze kunnen meteen komen, maar ook pas één of twee dagen na het ongeluk. Dit hoort bij het gewone beeld van een whiplash en is niet iets om u zorgen over te maken. De volgende klachten komen voor bij een whiplash: pijn en stijfheid in uw nek, hoofdpijn, pijn in uw arm en schouder,. Maar ook duizeligheid, concentratieproblemen, vermoeidheid, gevoeligheid voor licht en geluid, depressiviteit, rugpijn en/of slaapproblemen kunnen voorkomen.
Meer informatie kunt u lezen in de folder whiplash.