Medical Taping bij Fysiotherapie FIT Krommenie? 

Medical Taping Concept bij FIT Krommenie

De sportliefhebber is er waarschijnlijk al bekend met de gekleurde tape van Medical Taping. Vaak zie je dat detape de kuiten, bovenbenen of armen van (top)sporters siert. Ook bij niet-sporters wordt deze tape steeds vaker toegepast. Medical taping is de verzamelnaam voor het tapen met de voor velen karakteristieke, fel gekleurde, elastische tape. Het uitgangspunt is dat lichaamsbeweging en daarbij spieractiviteit nodig is om lichamelijke klachten te voorkomen of te genezen. De stugge tape die eerst werd gebruikt had dit effect niet. De grondlegger van deze tape Kenzo Kase ontwikkelde een tape die lijkt op de menselijke huid. Op die manier kun je de lichamelijke functies verbeteren. Maar ook de  gekwetste spieren en gewrichten ondersteunen. Dit zonder het lichaam te beperken in haar bewegingsmogelijkheden.

Voor wat voor klachten is de tape geschikt?

Het kan worden toegepast bij veel verschillende soorten klachten. Toepassingen van de tape zie je tegenwoordig vooral terug in de sportwereld. Vaak wordt de tape ingezet om gewrichten te ondersteunen. Maar ook om spieren zo te beïnvloeden dat daarmee spanningstoename óf juist afname is te realiseren. De tape kan ook gebruikt worden voor houdingscorrectie, zwellingafname, pijnvermindering en het verbeteren van de huidconditie bij bijvoorbeeld littekens. Het is dus enorm veelzijdig.

Wat voor tape wordt er gebruikt?

Bij medical taping wordt tape gebruik die dezelfde rekbaarheid heeft als de huid, erg dun is en goed plakt. Het is daarbij ventilerend, huidvriendelijk, vochtbestendig en anti-allergisch. Aan te raden is wel om de tape op een droge, vetvrije, onbehaarde huid te gebruiken. Voor het verwijderen kun je de tape het beste even nat maken.

Kun je ‘ingetapet’ alles doen?

Afhankelijk van de gebruikte techniek en de huid kan de tape tussen de vier en tien dagen blijven zitten. In die tijd kunt u er alles mee doen: sporten, douchen en zelfs zwemmen! De tape is ademend en voert vocht af, dus hij veroorzaakt ook geen weke huid onder de tape. Uiteraard is het zo, dat intensief gebruik de duur verkort.

Kun je zelf ook medical taping toepassen?

Ja, het is zeker mogelijk om zelf te tapen. Afhankelijk van de klacht, plek en techniek is het soms handig om zelf te leren tapen bij een van onze fysiotherapeuten. Dit geeft u meer vrijheid, zeker als u regelmatig getapet moet worden. Daarbij vermindert dit het aantal behandelingen die u nodig heeft voor fysiotherapie.

Het  is daarmee een revolutionaire behandelmethode die fundamenteel verschilt van conventionele behandelmethodieken. Evelien de Groot heeft zich in deze toepassing gespecialiseerd.

Voor meer  informatie kunt u de folder Medical Taping Concept bij ons opvragen of halen.

Medical Taping in Krommenie? Maak op korte termijn een afspraak bij FIT Krommenie!