Manuele therapie FIT Krommenie

Waarom manuele therapie FIT Krommenie?

Manuele therapie FIT Krommenie helpt bij klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Pijn gaat vaak samen met het slechter kunnen bewegen van de gewrichten. Manuele therapie zorgt ervoor  om deze gewrichten beter te laten bewegen.  Daarom merk je het effect van de behandeling vaak direct in een verbetering van het bewegen en een afname van pijn. 

Wanneer naar een manueel therapeut?

Wanneer een gewricht slecht kan bewegen, en vooral pijnlijk is, kan manuele therapie u uitkomst bieden. We behandelen bijvoorbeeld:

  • hoofd- en nekpijn;
  • nek- en schouderklachten met pijnlijke uitstraling naar de armen;
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
  • tussen de schouderbladen, al dan samen met rib- en/of borstbeenpijn;
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek;
  • kaakklachten, al dan samen met nekklachten;
  • heupklachten.

Werkwijze manueel therapeut

De eerste afspraak is een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Eerst vragen we over u klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan zijn en wanneer ze toenemen of verminderen. Vervolgens doen we een lichamelijk onderzoek. Ondertussen bekijken we uw houding, de bewegingen en de gewrichten. Daardoor kunnen we vaststellen waar de oorzaken van uw klachten kan zitten en waarom het normale herstel niet op gang komt.  Bovendien geven we ook  adviezen en  vergroten uw kennis in gezond bewegen. Vooral dat laatste is een groot verschil met chiropractie. Van belang is  dat we samen met jou beslissen of manuele therapie zinvol is. Is dat niet het geval, dan bespreken we met u een aanpak voor de verdere behandeling. Voordeel is voor u direct na de eerste afspraak duidelijk wordt wat het vervolg is.

Behandeling manuele therapie: effectieve therapie

Het doel van de therapie is het verbeteren van de beweeglijkheid en het verminderen van de pijn.  Hierdoor kunt u de dagelijkse activiteiten, uw werk of sport weer snel oppakken. We gebruiken een aantal technieken om de gewrichten beter te laten bewegen. Dit worden mobilisaties genoemd. In  bijzondere gevallen wordt soms wordt een manipulatie gebruikt.  Een manipulatie is een beweging naar de eindstand van het gewricht, uitgevoerd met een gedoseerde snelheid. Hierbij kan een knappend geluid kan optreden. Opvallend is dat de meeste patiënten dit ervaren als een kortstondig, vreemd, hoewel niet pijnlijk gevoel. Aan het einde van een behandelserie wordt, met uw toestemming,  een verslag naar de huisarts en/of specialist verstuurd.

Opleiding manueel therapeut

Een Master of Science Manueel Therapeut (MScMT) is gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Ze kijken naar de manier waarop mensen bewegen en zorgen dat de gewrichten beter werken. Hierdoor bewegen ze (weer) soepel en neemt de pijn af. Manueel therapeuten hebben na een studie fysiotherapie een driejarige vervolgopleiding voor manueel therapeut gevolgd.

Over de verwijzing en vergoeding van manuele therapie

Sinds 1 januari 2006 is in de meeste gevallen een verwijzing van de huisarts of specialist niet noodzakelijk. 

De manuele therapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

U kunt meer lezen in de folder informatie manuele-therapie of vinden op defysiotherapeut.com

Maar u kunt het ook vragen aan onze manueel therapeuten: Sjoerd Dolsma MSc  of Bas Muller MT io

Manuele therapie in Krommenie? Maak een afspraak bij FIT Krommenie!