Schouderklachten behandelen bij schouderspecialist FIT Krommenie

Heeft u last van Schouderpijn?

Pijn in de schouder is in veruit de meeste gevallen mechanisch, dit wil zeggen dat er sprake is van een stoornis in het bewegen van de schoudergordel. De stoornissen kunnen ontstaan door een blessure/trauma, maar kunnen ook geleidelijk ontstaan. De pijn kan uitgelokt worden door het bewegen van de schouder. In veel gevallen is er sprake van een verstoorde balans tussen belasting (wat doe ik met de schouder?) en belastbaarheid (wat kan de schouder aan?). Indien de belasting voor langere tijd hoger ligt dan de belastbaarheid kan dit aanleiding geven tot pijnklachten. Er kunnen irritaties ontstaan van schouderstructuren (pezen, spieren en kapsels). Veel schouderklachten worden veroorzaakt door inklemmingen van peesweefsel en/of slijmbeurs, een peesscheur, een frozen shoulder (vastzitten in de schouder), instabiliteit (een schouder die gedeeltelijk of geheel uit de kom is geweest), of schouderslijtage, zowel tussen kop en kom als tussen het sleutelbeen en het dak van de schouder.

Schouderklachten

Het schoudergewricht wordt gevormd door de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen. De schouder is het meest beweeglijke gewricht van het lichaam, waardoor de stabiliteit soms tekort komt.

De schouderkop van de bovenarm beweegt in een kleine kom die vast zit aan het schouderblad (de scapula). De schouderkom wordt wat vergroot door een ring van bindweefsel (het labrum). Om de schouderkop in de kom te houden worden zij omgeven door een gewrichtskapsel. Dit is een soort jasje van bindweefsel. Direct buiten dit kapsel liggen een aantal spieren die de schouderkop met enige kracht in de kom drukken. Deze spieren vormen bij de aanhechting aan de kop één peesblad en worden gezamenlijk de rotator cuff genoemd.
Al de genoemde structuren dragen bij aan de stabiliteit en de functie van de schouder. De bovenarm en het schouderblad zijn via het sleutelbeen en een groot aantal spieren verbonden met de romp. De schouder krijgt zijn beweeglijkheid vanuit het gewricht tussen bovenarm en schouderblad, maar ook door het glijden van het schouderblad over de ribbenkast.

Meer informatie kunt u lezen in de folder Schouderpijn.

Hieronder vind u in het kort informatie over de meest voorkomende problemen aan de schouder die wij vaak zien in onze praktijk. Meer informatie over andere schouderaandoeningen kunt u vinden op onze webitepagina aandoeningen-op-alfabetHeeft u nog vragen of meer informatie nodig? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen via telefoon 075-621070 of This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. naar ons.

 

Inklemming (Impingement) van de schouder

De pijn als gevolg van inklemming kan uitstralen van de voorkant van de schouder naar de bovenarm. Bij tillen, naar voren of naar boven reiken en plotselinge bewegingen kan de pijn verergeren. Naarmate de klachten toenemen, kan er een gevoel van krachtsverlies of stijfheid zijn. Daardoor is het moeilijker om bepaalde handelingen uit te voeren, zoals het aantrekken van een jas of het pakken van iets uit de achterzak. Er is sprake van inklemming (impingement) als in de schouder pezen of een slijmbeurs ingeklemd worden onder het schouderdak. De schouderpijn straalt in dat geval meestal aan de voorkant van de schouder uit naar de bovenarm. Dit kan ontstaan door overbelasting van de spieren of het schoudergewricht. Na een paar dagen rust is het goed om met het pijnlijke gewricht te oefenen. Mocht na een week blijken dat de pijn niet afneemt, is rust alleen niet voldoende. De oorzaak van de overbelasting is dan niet van tijdelijke aard.
De inklemming komt zowel bij jonge als bij oude mensen voor. De aanhoudende pijn ontstaat na een (klein) trauma of spontaan zonder duidelijke oorzaak. Mensen met een bolle bovenrug of een slechte houding hebben een hoger risico op inklemming, doordat het schouderblad niet volledig mee kan draaien bij het hoog optillen van de arm. Hierdoor kunnen onderliggende slijmbeurs en pezen worden ingeklemd. Soms is er een puntige vervorming aan de voorzijde van het schouderdak, die op de structuren eronder drukt bij het hoog optillen van de arm. Een dergelijke vervorming is aangeboren of ontstaat door slijtage of irritatie tussen het schouderdak (het acromion) en het sleutelbeen (de clavicula).

Meer informatie kunt u lezen in de folder Schouder peesinklemmingen

 

Peesscheur (Cuff Ruptuur)

Een cuff ruptuur is een scheur in een pees van de spieren die rondom het schoudergewricht liggen. De pees is de verbinding van de spier met het bot, waardoor bij aanspannen van de spier de arm bewogen kan worden. De spieren rondom het schoudergewricht helpen mee bij het optillen en draaien van de arm en trekken de kop en de kom van het schoudergewricht tegen elkaar aan. Wanneer één of meerdere pezen stuk zijn (cuff ruptuur), kan de bewegingsmogelijkheid en de kracht van de arm verminderd zijn. Een scheur kan ontstaan door slijtage van de pees (degeneratief/ veroudering, meestal op latere leeftijd) of door een ongeluk of door langdurige herhaalde bewegingen op jongere leeftijd waarbij teveel kracht op de pezen is komen te staan. Een cuff ruptuur kan ook ontstaan, doordat de schouder uit de kom is gegaan. Een cuff ruptuur komt het meest voor boven de 55 jaar.

Door een cuff ruptuur kan er sprake zijn van pijn en krachtvermindering. Maar het kan ook zonder pijn of krachtvermindering aanwezig zijn. De pijn kan gevoeld worden aan de voorzijde van de schouder met uitstraling in de arm. Andere symptomen zijn stijfheid en verlies van bewegingsmogelijkheden zijn. Het kan bijvoorbeeld moeilijker worden om te reiken of de arm op de rug te krijgen om een jas aan te trekken. De keuze van herstel is afhankelijk van de herstelmogelijkheden van beschadigd weefsel. Maar het is niet altijd noodzakelijk dat een peesscheur moeten worden gehecht. Er zijn veel voorbeelden van mensen die goed functioneren met een afgescheurde cuffpees.

 

Frozen Shoulder

Een Frozen Shoulder (letterlijk vertaald: bevroren schouder) is een verkorting van het gewrichtskapsel. Het heeft meestal een karakteristiek patroon. Het treedt vaak op tussen 40e en 70e levensjaar.  Het komt vaker voor bij vrouwen 70% dan bij mannen 30%. De oorzaak is onbekend (soms komt het voor bij diabetici of bij schildklierproblemen) maar gelukkig treed het maar op bij 2-5,3 % van alle schouderklachten. Door bewegingsonderzoek en echografie is vast te stellen dat het om een frozen shoulder gaat. 
Meestal zijn er drie fases te onderscheiden waardoor het verloop goed is te bepalen. De pijnlijke fase, freezing (bevriezing) fase genoemd, begint meestal sluimerend en lijkt veel op de symptomen van de inklemmingspijn van de pezen en de slijmbeurs. Met name de toenemende pijn in de nacht en bij lichte bewegingsveranderingen en de afname van de beweeglijkheid van de schouder zijn de belangrijkste aanwijzingen voor het ontstaan van een frozen shoulder. De duur van deze fase varieert van 10 tot 36 weken. Dan gaat het geleidelijk aan over in de stijve fase (frozing of bevroren) waarbij de nachtelijke pijn afneemt maar de beweeglijkheid van de schouder wordt een stuk minder. Dit kan 4 tot 12 maanden duren. Daarna neemt de pijn verder af en de beweeglijkheid neemt geleidelijk aan toe tot bijna normaal. Deze herstelfase (thawing of ontdooien) duurt 9 tot 26 maanden.
Een frozen shoulder kan zo pijnlijk zijn dat behandeling ondersteund moet worden met injecties (door huisarts of specialist). Daarbij is het belangrijk dat de beweeglijkheid van de schouder wordt onderhouden. Op het moment dat de pijnlijke fase voorbij is, kan aan het verbeteren van de beweeglijkheid worden gewerkt. Hiervoor zijn speciale technieken ontwikkeld om dit met zo min mogelijk pijn te kunnen verbeteren. Met die specifieke technieken is de gemiddelde behandelingsduur van 2 jaar afgenomen naar gemiddeld 38 weken. De schoudertherapeut bij ons is hiervoor speciaal opgeleid. Meer informatie kunt u lezen in de folder Frozen Shoulder.

 

Schouder Instabiliteit

Als uw schouder regelmatig uit de kom schiet of dreigt dit te doen, dan noemen we dit een instabiele schouder. Dit kan komen door een uitgerekt kapsel (hyperlaxiteit) of scheurtjes in de versteviging van de rand van de gewrichtskom. Het kapsel kan ook langer worden doordat het gaandeweg wordt opgerekt door herhaaldelijk overstrekken van het kapsel. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij sommige bovenhandse sporten, zoals volleybal en tennis. Schouderinstabiliteit kan ook ontstaan doordat de schouder bij een ongeluk uit de kom is gegaan en het kapsel rondom het schoudergewricht is uitgerekt of ingescheurd. Spieren rondom het schoudergewricht zorgen ervoor dat de kop goed in de gewrichtskom blijft, ook als het kapsel opgerekt of een beschadiging aanwezig is. Wanneer deze spieren niet optimaal functioneren, kan dit leiden tot pijnklachten bij snelle bewegingen of bij uiterste bewegingsstanden. Daarbij kunnen door de abnormale beweging van de schouder de slijmbeurs of spierpezen inklemmen (impingement) en pijnlijk worden. Bovendien kunnen de spieren rondom het schouderblad overbelast raken. Door deze klachten bestaat de angst dat de schouder opnieuw uit de kom gaat, vooral bij armbewegingen boven het hoofd.
Het is dan belangrijk om de spieren rond het schouder gewricht te trainen, zodat ze steviger worden en sneller kunnen reageren op onverwachte bewegingen. Onze fysiotherapeut stelt samen met u een trainingsprogramma op dat gericht is op uw dagelijkse activiteiten, sport en/of werk.

 

Schouderslijtage

Schouderslijtage kan eveneens schouderpijn veroorzaken. Een schouder is versleten wanneer er kraakbeenverlies is. Dit komt meestal door artrose (slijtage), maar soms ook door een eerder letsel zoals een botbreuk, gescheurde pees of reuma. Bij artrose slijt het kraakbeen dat de gewrichtsoppervlakken bekleedt langzaam weg. Hierdoor verliest het gewricht zijn ‘smering' en wordt de schouder in de loop der jaren langzaam stijf en pijnlijk. Dit komt ook voor tussen het acromion (schouderdak) en clavicula (sleutelbeen).De pijn is vaak hevig en ook in rust aanwezig. Bij bewegen is er startpijn en de bewegingsmogelijkheden nemen af. Dit merkt u doordat simpele dagelijkse handelingen, zoals iets uit een kast pakken, aankleden en wassen, moeilijker worden.

 

Schouderrevalidatie na een operatie

Als bovenstaande aandoeningen niet reageren op therapie, injecties of shockwave (zie uitleg bij specialisme therapie) dan zijn er zijn diverse schouderoperaties mogelijk. De laatste tijd wint de arthroscopische (met behulp van camera in gewricht kijken en opereren, zodat kapsel dicht blijft) het van de open gewrichtsoperatie. Deze variëren van in volgorde van bovenstaande aandoeningen decompressie van AC (deel verwijderen van schouderdak) met of zonder hechten van peesscheuren, alleen hechte van peesruptuur, bij frozen shoulder kapsel losmaken, bij recidiverende instabiliteit het reven (korter maken) van kapsel en bij te ver gevorderd stadium van artrose een kopprothese.
Na een schouderoperatie is begeleiding van essentieel belang om tot een goed eindresultaat te komen. Specifieke kennis omtrent de operatie techniek en de te volgen behandelplan voor herstel van beweeglijkheid en kracht zijn noodzakelijk. Hiervoor zijn een aantal specifieke behandelprotocollen door het schoudernetwerk opgesteld voor een optimaal resultaat. De schouderfysiotherapeuten en manueel therapeuten werken volgens deze protocollen. Uw revalidatie na een schouderoperatie vindt bij ons plaats onder deskundige begeleiding. Zo weet u zeker dat u op de juiste wijze wordt begeleid.
Erik Peter Niesert  en Sjoerd Dolsma zijn onze schouderspecialisten

Meer informatie over revalidatie vind u op de pagina specialisme in therapie en kunt u lezen op de website www.schoudernetwerk.nl

Schouderklachten? Maak een afspraak FIT Krommenie. Wij regelen de juiste behandeling voor u!