Romp Balans Trainer (RBT)

Een gezonde en sterke rug begint bij een goede en actieve zithouding. De diepe rug- en buikspieren zorgen voor een goede rompbalans. Dit is waar de RBT zich speciaal op richt. De RBT is een stoel zonder rugleuning en armsteunen, die in alle richtingen kan bewegen. De RBT is door middel van een sensor verbonden met een computer. De computer toont op een beeldscherm de bewegingen die door de lage rug worden uitgevoerd.

Door het uitvoeren van verschillende soorten testbewegingen kan het systeem door analyse inzicht geven over manier van bewegen en de uitvoering daarvan. Dit wordt dan ook visueel zichtbaar gemaakt waar het goed of minder goed gaat. Op deze manier wordt heel duidelijk waar de bewegingsproblemen in de rug gelokaliseerd zijn en hoe de rug getraind kan worden.

Effecten van de Romp Balans Trainer 
Het bewegen op de RBT heeft veel voordelen, het verbeterd de coördinatie en stabiliteit van de rug, het doet sportieve prestaties toenemen en het zittend werk wordt langer volgehouden. Deze training is bij uitstek geschikt voor mensen met rugklachten. De begeleiding en advisering vinden plaats door middel van een persoonlijk oefentraject met gerichte training van de diepe rug- en rompspieren. Daarnast wordt de RBT veel toegepast in de ruitersport om meer stabilteit en controle tijdens het paardrijden te krijgen.

 

Evelien de Groot en  Marieke Kroon geven deze trainingen.

Meer  informatie vind u in de folder de Romp Balans Trainer en de Spinal Mouse