Hoofdpijn behandelen  Fysiotherapie FIT Krommenie

Hoofdpijn

Dit is een zeer veel voorkomende klacht. 96% van de bevolking heeft er minimaal één keer in zijn leven last van. Zelfs 16% van de bevolking heeft regelmatig last van deze klacht. Er zijn diverse soorten hoofdpijnen. Migraine, spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn zijn de bekendste en meest voorkomende. De nek gerelateerde hoofdpijn is echter de enige hoofdpijngroep waar een daadwerkelijke stoornis in de nek wordt gevonden. Een combinatie van hierboven genoemde hoofdpijnen komt regelmatig voor. De migraine en clusterhoofdpijn zal in dit overzicht niet worden besproken. Dit omdat deze klachten meestal niet door de manuele therapeut behandeld kunnen worden. 

Hieronder vind u in het kort informatie over de meest voorkomende hoofdpijnen die wij vaak zien in onze praktijk. Meer informatie over andere hoofdpijnklachten kunt u vinden op op onze website bij aandoeningen op alfabet Heeft u nog vragen of meer informatie nodig? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen via telefoon 075-621070 of mail naar ons.

Nek bepaalde hoofdpijn 

Anders dan de spanningshoofdpijn heeft deze nek bepaald pijn een eenzijdige hoofdpijn. Dat komt omdat de pijnprikkels vanuit de nekregio een uitstralende pijn in het hoofd kan geven. Het is een hoofdpijntype dat nog niet algemeen erkend wordt. Zo staat hierover niets in de NHG-standaard van de huisartsen. Maar ook op een consumentenwebsite als http://www.hoofdpijn.nl is er geen informatie over te vinden. De nek bepaalde hoofdpijn wordt vaak verward met migraine omdat beide hoofdpijntypen vooral eenzijdig in het hoofd gevoeld worden. Daarnaast komen ook andere bijkomende klachten gedeeltelijk met elkaar overeen.

De nek bepaalde hoofdpijn wordt vaak verergerd of uitgelokt door:

 • nekbewegingen;
 • langdurig een ongemakkelijke houding van nek en hoofd aanhouden;
 • door druk te geven op het bovenste deel van de nek of achterkant van de schedel aan de zijde van de hoofdpijn.


De oorzaken van deze pijn worden verklaard omdat pijnprikkels vanuit de bovenste nekwervels  samenwerken met de hersenzenuw de n. trigeminus. Die pijnprikkels kunnen ontstaan door overbelastte  nekspieren en/of overbelasting van de bovenste drie nekwervels. Hierdoor is een afname van de draaibeweeglijkheid en toegenomen spierspanning in de nekwervelkolom.

Spanningshoofdpijn 

Dit is een verzamelnaam voor een aantal vormen van hoofdpijnen. De klachten van spanningshoofdpijn zijn niet voor iedere patiënt hetzelfde. Maar er zijn wel overeenkomsten. De hoofdpijn voldoet aan minstens twee van de volgende klachten:

 • pijn aan weerszijden van het hoofd;
 • drukkende/klemmende pijn of bandgevoel om het hoofd;
 • lichte tot matig intense pijn
 • de pijn wordt niet erger bij lichamelijke inspanning.


Verder kunnen de volgende klachten optreden als:

 • uitstralende pijn vanuit de nek naar het hoofd;
 • pijnlijke en stijve schouders;
 • misselijkheid, zonder braken;
 • lichte gevoeligheid voor harde geluiden of fel licht.


Deze vorm van pijn duurt bij de episodische spanningshoofdpijn maximaal 15 dagen per maand. Bij de chronische spanningshoofdpijn is dit meer dan 15 dagen per maand, in de helft van het aantal gevallen heeft men dagelijks hoofdpijn.
De oorzaak van spanningshoofdpijn is niet bekend. Er bestaan veel, nog niet bewezen, verklaringen. Eén van die verklaringen is dat deze hoofdpijn veroorzaakt wordt door een combinatie van pijn vanuit de nek- en de aangezichtsspieren.  Pijnpunten in spieren zouden een onderdeel kunnen zijn van dit pijnmechanismen. Spanningshoofdpijn komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en misschien spelen hormonale factoren een rol, als ook het verschil in lichaamsbouw en lichaamshouding. Een psychische oorzaak voor spanningshoofdpijn is nog nooit aangetoond.

Sjoerd Dolsma, MSc heeft zich als manueel therapeut gespecialiseerd in deze klacht.

Hoofdpijn? Maak een afspraak bij FIT Krommenie!