Etalagebenen door Perifeer Arterieel Vaatlijden 

Positief nieuws voor mensen met zogenoemde etalagebenen! Voor deze patiëntengroep worden 37 behandelingen bij een gespecialiseerde Chronisch Zorgnet fysiotherapeut uit de basisverzekering vergoed. Uit recente wetenschappelijke studies blijkt dat mensen met deze klacht nog altijd te snel worden gedotterd of een bypass operatie ondergaan. Jaarlijks verwijden vaatchirurgen en radiologen de bloedvaten met een dotterbehandeling bij zo’n zesduizend patiënten.

De pijn kan veiliger en net zo goed worden verholpen door intensieve looptherapie. Dit wel onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut. Die aanpak scheelt de patiënt een operatie met risico’s. Daarom wordt deze behandeling nu ook vergoed uit de basisverzekering.”

Wat zijn etalagebenen?

Ruim 25.000 mensen in Nederland krijgen jaarlijks de diagnose claudicatio intermittens. Dit wordt in de volksmond ook wel etalagebenen genoemd. De pijnkalchten worden veroorzaakt door een vernauwing van de slagaders. Hierdoor is er te weinig zuurstof beschikbaar voor de beenspieren. Dit geeft tijdens het lopen pijnklachten in één of beide benen. Die pijn is zo hevig dat mensen moeten stoppen met lopen. In rust krijgen de spieren weer voldoende zuurstof en neemt de pijn af. Patiënten moeten dus noodgedwongen door deze pijnklachten pauzes nemen. Ze proberen dit vaak te verbergen door net te doen alsof ze een etalage bekijken. Vandaar de naam etalagebenen.

Wat is de behandeling?

Looptherapie heeft niet alleen effect op het pijnlijke been. Maar deze behandeling heeft ook een positief effect op het andere been en de algehele conditie. Mensen moeten leren om door de pijn heen te lopen. Dat is een hele stap, maar met de juiste begeleiding goed te doen. Niet alleen de fysieke inspanning kost energie. Maar ook de noodzakelijke leefstijlverandering vraagt de nodige aandacht. Stoppen met roken, een actieve leefstijl, gezonder eten en trouw medicatie innemen zijn vaste aspecten die ter sprake komen tijdens het behandeltraject.”

Chronische Zorgnet

Chronische Zorgnet heeft de laatste jaren gebouwd aan een landelijk netwerk van 1800 fysiotherapeuten. Meer informatie vind u op ChronischeZorgNet.