Wat is het verplicht eigen risico?
Met een eigen risico komen bepaalde zorgkosten voor uw eigen rekening. U dient deze kosten te voldoen voordat u voor vergoeding in aanmerking komt. Naast het verplicht eigen risico is er een vrijwillig eigen risico. Het verplicht eigen risico is door de overheid bepaald en is bij alle verzekeraars gelijk. Voor een vrijwillig eigen risico kiest u zelf. Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering.
Geldt het eigen risico voor iedereen?
Het eigen risico geldt voor iedereen woonachtig in Nederland vanaf 18 jaar. Kinderen onder de 18 jaar betalen het verplichte eigen risico niet.
Wanneer betaal ik geen eigen risico?
Voor de aanvullend verzekering geldt geen eigen risico. De behandelingen fysiotherapie, die in het aanvullend pakket zitten, tellen niet mee voor het eigen risico. Dat geldt dus voor alle behandelingen voor een niet-chronische aandoening en de eerste 20 behandelingen bij een chronische aandoening*.
Wanneer moet ik het eigen risico betalen?
U betaalt het eigen risico alleen wanneer u daadwerkelijk aanspraak maakt op de basisverzekering. Dit betekent dat u voor de eerste € 385 of meer afhankelijk van het afgesproken vrijwillig eigen risico (tot maximaal € 885) die u aan kosten maakt, een nota krijgt. Dit kan voor fysiotherapie zijn, maar ook voor andere zorg. Bij fysiotherapie gaat vanaf de 21e behandelingen voor “chronische aandoeningen” het eigen risico in.
*chronische aandoening: dit is een aandoening die voorkomt op de landelijke lijst van langdurige en intermitterende fysiotherapie
U kunt meer informatie vinden op www.defysiotherapeut.com