Neurorevalidatie na een beroerte bij FIT Krommenie.

Wat is een beroerte?

Een CVA (Cerebro Vasculair Accident), ook wel een beroerte genoemd, is een aandoening waarbij de bloedvaten van de hersenen zijn betrokken. Een gedeelte van de hersenen krijgt plotseling geen zuurstof meer. In ongeveer 80% van de gevallen betreft het een herseninfarct door:

  • een losgeschoten bloedpropje raakt een bloedvat verstopt;
  • het gedeelte achter de verstopping krijgt geen bloed en zuurstof meer (is dit slechts tijdelijk dan spreekt men van een TIA) en sterft af.

Bij de overige 20% spreekt met van een hersenbloeding: Hierbij barst een bloedvat in de hersenen open, waardoor er bloed in de hersenen komt en het weefsel zodoende beschadigd raakt. De ernst van de beroerte hangt onder andere af van:

  • locatie van het bloedvat binnen de hersenen;
  • de grootte van het bloedvat;
  • en de tijd tussen de aanvang van de beroerte en aankomst in het ziekenhuis.

Mogelijke gevolgen van een beroerte

Bij een CVA is het lichaam vaak letterlijk in shock. Het duurt minstens enige dagen voordat duidelijk begint te worden wat het letsel voor lichaam en geest betekent. Zo kan bijvoorbeeld de spraak, het geheugen, de blaasfunctie en de emotie zijn aangedaan. Dat is afhankelijk van het getroffen gebied in de hersenen. Vaak is ook de motoriek aangedaan. De aansturing van de hersenen naar de spieren en gewrichten is dan getroffen in een lichaamshelft. Zo kan een arm of been (gedeeltelijk) verlamd raken of juist te gespannen zijn. 

Fysiotherapie bij een beroerte.

Na een CVA komt men bijna altijd in het ziekenhuis terecht. Vanaf dat moment kunnen patiënten al te maken krijgen met een fysiotherapeut. Samen met andere therapeuten zal deze inschatten hoe groot de schade is, en de patiënt zo mogelijk weer leren staan, lopen, maar ook zichzelf weer wassen en andere vaardigheden van de arm. Artsen bekijken of iemand na het ziekenhuis verder gaat met revalidatie (of al meteen naar huis kan), en zo ja waar (o.a. verpleeghuis, revalidatiecentrum) .

Revalidatie bij FIT Krommenie

Woont iemand na verloop van tijd weer thuis, dan kan trainen bij een gespecialiseerde fysiotherapeut een goede optie zijn. Bij FIT Krommenie kunt u terecht om de revalidatie op te pakken of verdere invulling te geven. Wij kijken samen met u naar mogelijkheden. Wat kunt u al, wat wilt u nog leren en wat valt er nog te verbeteren?  Hulpvragen kunnen bijvoorbeeld liggen op het gebied van armfunctie, balans en de manier van lopen. Maar ook een verminderd uithoudingsvermogen en een beperkte maximale loopafstand kunnen hierbij horen.

Vragen of meer informatie?

Wilt u meer weten of wilt u (of uw partner, familielid) bij ons komen voor therapie na een beroerte? Of heeft u een andere aandoening van neurologische aard?  Maak dan een afspraak bij Esmeralda Jansen

Wilt u mee informatie kijkt u dan op https://www.hartstichting.nl/beroerte