Schouderklachten behandelen door de schouderspecialist van FIT Krommenie

Hieronder vind u in het kort informatie over de meest voorkomende problemen aan de schouder die wij vaak zien in onze praktijk. Meer informatie over andere schouderaandoeningen kunt u vinden op onze websitepagina aandoeningen-op-alfabetHeeft u nog vragen of meer informatie nodig? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen via telefoon 075-621070 of mail naar ons.

Schoudergewricht

Het schoudergewricht wordt gevormd door de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen. De schouder is het meest beweeglijke gewricht van het lichaam, waardoor de stabiliteit soms tekort komt.
De schouderkop van de bovenarm beweegt in een kleine kom die vast zit aan het schouderblad. De schouderkom wordt wat vergroot door een ring van bindweefsel (het labrum). Om de schouderkop in de kom te houden worden zij omgeven door een gewrichtskapsel. Direct buiten dit kapsel liggen een aantal spieren die de schouderkop met enige kracht in de kom drukken. Deze spieren vormen bij de aanhechting aan de kop één peesblad en worden gezamenlijk de rotator cuff genoemd.
Al de genoemde structuren dragen bij aan de stabiliteit en de functie van de schouder. De bovenarm en het schouderblad zijn met het sleutelbeen en een groot aantal spieren verbonden met de romp. De schouder krijgt zijn beweeglijkheid vanuit het gewricht tussen bovenarm en schouderblad.

Heeft u last van pijn van de schouder?

Veel schouderklachten worden veroorzaakt door beklemmingen van peesweefsel en/of slijmbeurs, een peesscheur, een frozen shoulder (vastzitten in de schouder), instabiliteit  of schouderslijtage, zowel tussen kop en kom als tussen het sleutelbeen en het dak van de schouder.

Inklemming (impingement) van de schouder

De pijn, als gevolg van inklemming van de pezen, kan uitstralen van de voorkant van de schouder naar de bovenarm. Bij tillen, naar voren of naar boven reiken en plotselinge bewegingen kan de pijn verergeren. Naarmate de klachten toenemen, kan er een gevoel van krachtsverlies of stijfheid zijn. Daardoor is het moeilijker om bepaalde handelingen uit te voeren, zoals het aantrekken van een jas. Er is sprake van inklemming (impingement) als in de schouder pezen of een slijmbeurs ingeklemd worden onder het schouderdak.  Dit kan ontstaan door overbelasting van de spieren of het schoudergewricht. Na een paar dagen rust is het goed om met het pijnlijke gewricht te oefenen. Mocht na een week blijken dat de pijn niet afneemt, is rust alleen niet voldoende. De oorzaak van de overbelasting is dan niet van tijdelijke aard. De inklemming komt zowel bij jonge als bij oude mensen voor. 

Meer informatie kunt u lezen in de folder schouder peesinklemming. 

Peesscheur (cuff ruptuur)

Een cuff ruptuur is een scheur in een pees van de spieren die rondom het schoudergewricht liggen. De pees is de verbinding van de spier met het bot. De spieren rondom het schoudergewricht helpen allereerst mee bij het optillen en draaien van de arm. Daarnaast houden de spieren de schouderkop en de kom van het gewricht tegen elkaar aan. Wanneer één of meerdere pezen stuk zijn, kan de bewegingsmogelijkheid en de kracht van de arm verminderd zijn. Een scheur kan ontstaan door slijtage van de pees (degeneratief/ veroudering, meestal op latere leeftijd) of door een ongeluk. Maar ook door langdurige herhaalde bewegingen op jongere leeftijd waarbij teveel kracht op de pezen is komen te staan. Een cuff ruptuur komt het meest voor boven de 55 jaar.
De pijn kan gevoeld worden aan de voorzijde van de schouder met uitstraling in de arm. Andere klachten zijn stijfheid en verlies van bewegingsmogelijkheden. Het kan bijvoorbeeld moeilijker worden om te reiken of om een jas aan te trekken. Het herstel is afhankelijk van de herstelmogelijkheden van beschadigd peesweefsel. Maar het is niet altijd noodzakelijk dat een peesscheur moeten worden gehecht. Er zijn veel voorbeelden van mensen die goed functioneren met een afgescheurde cuffpees.

Frozen shoulder

Een Frozen Shoulder ( bevroren schouder) is een pijnlijke verkorting van het gewrichtskapsel. Het heeft meestal een karakteristiek patroon. Het treedt vaak op tussen 40e en 70e levensjaar.  Het komt vaker voor bij vrouwen 70% dan bij mannen 30%. De oorzaak is onbekend. Maar gelukkig treed het maar op bij 2-5,3 % van alle schouderklachten. Door bewegingsonderzoek en echografie is vast te stellen dat het om een frozen shoulder gaat. Meestal zijn er drie fases te onderscheiden waardoor het verloop goed is te bepalen. 
Een frozen shoulder kan zo pijnlijk zijn dat behandeling ondersteund moet worden met injecties. Deze kriigt u van de huisarts of specialist. Op het moment dat de pijnlijke fase voorbij is, kan aan het verbeteren van de beweeglijkheid worden gewerkt. Hiervoor zijn speciale technieken ontwikkeld om dit met zo min mogelijk pijn te kunnen verbeteren. Met die specifieke technieken is de gemiddelde behandelingsduur van 2 jaar afgenomen naar gemiddeld 38 weken. De schoudertherapeut bij ons is hiervoor speciaal opgeleid. 

Meer informatie kunt u lezen in de folder frozen shoulder.

Schouder instabiliteit

Als uw schouder regelmatig uit de kom schiet of dreigt dit te doen, dan noemen we dit een instabiele schouder. Dit kan komen door een uitgerekt kapsel of scheurtjes in de versteviging van de rand van de gewrichtskom. Het kapsel kan ook langer worden doordat door herhaaldelijk overstrekken van het kapsel. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij sommige bovenhandse sporten, zoals volleybal en tennis. Schouderinstabiliteit kan ook ontstaan doordat de schouder bij een ongeluk uit de kom is gegaan.  Spieren rondom het schoudergewricht zorgen ervoor dat de kop goed in de gewrichtskom blijft, ook als het kapsel opgerekt of een beschadiging aanwezig is. Wanneer deze spieren niet optimaal functioneren, kan dit leiden tot pijnklachten bij snelle bewegingen of bij uiterste bewegingsstanden. Door deze klachten is er de angst dat de schouder opnieuw uit de kom gaat, vooral bij armbewegingen boven het hoofd.
Het is dan belangrijk om de spieren rond het schouder gewricht te trainen, zodat ze steviger worden en sneller kunnen reageren op onverwachte bewegingen. Onze fysiotherapeut stelt samen met u een behandelplan op voor optimaal herstel.

Schouderslijtage

Schouderslijtage kan eveneens schouderpijn veroorzaken. Een schouder is versleten wanneer er kraakbeenverlies is. Dit komt meestal door artrose (slijtage), maar soms ook door een eerder letsel zoals een botbreuk, gescheurde pees of reuma. Bij artrose slijt het kraakbeen dat de gewrichtsoppervlakken bekleedt langzaam weg. Hierdoor verliest het gewricht zijn ‘smering’ en wordt de schouder in de loop der jaren langzaam stijf en pijnlijk. Dit komt ook voor tussen het acromion (schouderdak) en clavicula (sleutelbeen).De pijn is vaak hevig en ook in rust aanwezig. Bij bewegen is er startpijn en de beweeglijkheid neemt af. Dit merkt u doordat simpele dagelijkse handelingen, zoals iets uit een kast pakken, aankleden en wassen, moeilijker worden.

Schouderrevalidatie na een operatie

Als bovenstaande aandoeningen niet reageren op therapie, injecties of shockwave dan zijn er zijn diverse schouderoperaties mogelijk. De arthroscopische operatie(met behulp van camera in gewricht kijken en opereren) wordt vaak gebruikt. Deze operaties kunnen zijn:

  • decompressie van AC (deel verwijderen van schouderdak) met of zonder hechten van peesscheuren;
  • alleen hechten van peesruptuur;
  • kapsel losmaken bij frozen shoulder ;
  • het reven (korter maken) van kapsel bij recidiverende instabiliteit ;
  • bij te ver gevorderd stadium van artrose een kopprothese.

Na een schouderoperatie is begeleiding van groot belang om tot een goed eindresultaat te komen. Specifieke kennis omtrent de operatie techniek en de te volgen behandelplan zijn voor goed herstel  noodzakelijk. Hiervoor zijn een aantal specifieke behandelprotocollen door het schoudernetwerk opgesteld. Uw revalidatie na een schouderoperatie vindt bij ons plaats onder deskundige begeleiding. Zo weet u zeker dat u op de juiste wijze wordt begeleid.

Informatie

Meer informatie kunt u lezen in de folder folder schouder.

Sjoerd Dolsma,MSc is onze schouderspecialist.

Meer informatie over revalidatie vind u op de pagina therapie mogelijkheden en kunt u lezen op de website www.schoudernetwerk.nl

Schouderklachten? Maak een afspraak FIT Krommenie. Wij regelen de juiste behandeling voor u!