075-6210702

Pijnklachten

Veel pijnklachten hebben, in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, geen verband met weefselschade.  Die pijn klachten zullen dan op de één of andere manier verklaard, onderzocht en behandeld te worden.

Er zijn 3 soorten pijn:

  • pijn als gevolg van veranderingen in lichaamsweefsels zoals spieren, gewrichten etc. (dat noemen we nociceptieve pijn)

  • pijn als gevolg van veranderingen in zenuwen (neuropathische pijn)

  • pijn als gevolg van veranderingen in de wijze waarop het zenuwstelsel werkt (centrale sensitisatie)

Maar het is ook mogelijke dat een combinatie van bovengenoemde soorten pijn aanwezig is.

Wij kunnen veel over pijn uitleggen. De onderstaande filmpjes leggen helder en duidelijk uit over diverse soorten pijn. Maar die uitleg wil nog niet meteen zorgen dat u minder pijn heeft.

Pijneducatie houdt in dat we u vertellen, na een grondig onderzoek, wat voor soort pijn u  heeft en wat er in uw lichaam gebeurt waardoor de pijn tot  stand komt.

De pijneducatie vormt altijd een onderdeel van een behandeling en is niet een behandeling op zichzelf.

Als u liever op een rustige tempo uitleg over pijn wil hebben dan is de  Retrain Pain cursus een mooie gelegenheid daarvoor. Het zijn 8 online lessen  die ongeveer 2-3 minuten per powerpoint duren. Als u de volgende link aanklikt http://www.retrainpain.org/lessons  komt u op een Engelstalige pagina. Wilt u de presentatie in het Nederlands volgen dan moet u even naar beneden scrollen om de Nederlandse vertaling te kunnen gebruiken. Als u die vindt dan kunt u kiezen uit de 8 lessen. 

We hopen dat u deze informatie nuttig vindt. Mocht u vragen hebben dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

Stress

De term stress wordt veelzijdig gebruikt. Eén van de beste omschrijvingen is die van Theo Compernolle. “stress is te zien als een subjectieve verstoring van het evenwicht tussen de eisen die door een bepaalde situatie worden gesteld en de middelen die ik heb in mezelf en mijn omgeving om aan die situatie het hoofd te bieden”.

Stress kunnen we vergelijken met een boog. De spanning in de boog geeft de pijl de energie die hij nodig heeft om zijn doel te bereiken. Zonder stress in de boog komt de pijl nergens. Als we de boog echter te hard spannen of ‘over-spannen’, dan verliest deze zijn veerkracht en breekt  uiteindelijk. Hetzelfde gebeurt als we na gebruik de boog vergeten te ‘ont-spannen’. De bedoeling is dus niet om alle stress te vermijden, maar om een optimaal stressniveau te vinden dat ons motiveert en een stimulans is voor groei en ontwikkeling.

Er zijn heel veel signalen van ongezonde stress.  Lees voor meer formatie het artikel van Theo Compernolle

Wat is pijn

Wat is pijn

Begrijp de pijn

Begrijp de pijn

De pijn en het brein

De pijn en het brein

Stress en pijn

Stress en pijn
Go to top