Medical Taping bij Fysiotherapie FIT Krommenie? 

Medical Taping Concept bij FIT Krommenie

De sportliefhebber is er waarschijnlijk al bekend met de gekleurde tape die de kuiten, bovenbenen of armen van (top)sporters siert. Ook bij niet-sporters wordt dit zogenaamde medical tape steeds vaker toegepast. Medical taping is de verzamelnaam voor het tapen met de voor velen karakteristieke, fel gekleurde, elastische tape. Het uitgangspunt is onder andere dat lichaamsbeweging en daarbij spieractiviteit nodig zijn om lichamelijke problemen te voorkomen of te genezen. De stugge tape die voor handen was en gebruikt werd om de bewegingsvrijheid van een spier of gewricht in te perken, had dit effect niet. De grondlegger van Medical Taping Kenzo Kase ontwikkelde een tape die lijkt op de menselijke huid. Op die manier kun je de lichamelijke functies verbeteren en gekwetste spieren en gewrichten ondersteunen, zonder het lichaam te beperkingen in haar bewegingsmogelijkheden.

Voor wat voor klachten is medical taping geschikt?

Medical tape kan worden toegepast bij veel verschillende soorten klachten. Toepassingen van de tape zie je tegenwoordig vooral terug in de sportwereld. Bij klachten aan het bewegingsapparaat wordt de tape vaak ingezet om gewrichten te ondersteunen, of spieren te beïnvloeden om spanningstoename óf juist afname te realiseren. De tape kan ook gebruikt worden voor houdingscorrectie, zwellingafname, pijnvermindering en het verbeteren van de huidconditie bij bijvoorbeeld littekens. Medical Taping is dus enorm veelzijdig.

Wat voor tape wordt er gebruikt?

Bij medical taping wordt tape gebruik die dezelfde rekbaarheid heeft als de huid, erg dun is en goed plakt. Het is daarbij ventilerend, huidvriendelijk, vochtbestendig en anti-allergisch. Aan te raden is wel om de tape op een droge, vetvrije, onbehaarde huid te gebruiken. Voor het verwijderen kun je de tape het beste even nat maken.

Kun je ‘ingetapet’ alles doen?

Afhankelijk van de gebruikte techniek en de huid kan de tape tussen de vier en tien dagen blijven zitten. In die tijd kunt u er alles mee doen: sporten, douchen en zelfs zwemmen! De tape is ademend en voert vocht af, dus hij veroorzaakt ook geen weke huid onder de tape. Uiteraard is het zo, dat intensief gebruik de duur verkort.

Kun je zelf ook medical taping toepassen?

Ja, het is zeker mogelijk om zelf te tapen. Afhankelijk van de klacht, plek en techniek is het soms handig om zelf te leren tapen bij een van onze fysiotherapeuten. Dit geeft u meer vrijheid, zeker als u regelmatig getapet moet worden. Daarbij vermindert dit het aantal behandelingen die u nodig heeft voor fysiotherapie.

Het Medical Taping Concept is daarmee een revolutionaire behandelmethode die fundamenteel verschilt van conventionele behandelmethodieken. Evelien de Groot en Jacky van Splunteren hebben zich in deze toepassing gespecialiseerd.

Voor meer  informatie kunt u de folder Medical Taping Concept bij ons opvragen of halen.

Medical Taping in Krommenie? Maak op korte termijn een afspraak bij FIT Krommenie!