Heupklachten behandelen  FIT Krommenie

Fysiotherapie

Wat doet FIT Krommenie bij klachten van de heup?

Het heupgewricht is een sterk gewricht dat dat het dijbeen (femur) met het bekken verbindt. Het gewricht heeft verschillende functies als het ondersteunen van de romp, overbrengen van krachten en speelt een belangrijke rol in het voortbewegen. De vorm van het heupgewricht is een kogelgewricht dat gevormd wordt door de kop van het bovenbeen en de kom gevormd door het bekken. Om dit gewricht heen zit een stevig kapsel en spieren die voor stabiliteit kracht zorgen. Bij pijnklachten in en rond de heup kunnen zowel de rug als de knie ook een belangrijke rol spelen. Bij Fysiotherapie FIT Krommenie kijken we dan ook verder dan de heup. Dat is nou net het verschil.

Hieronder vind u in het kort informatie over de meest voorkomende problemen van de heup die wij vaak zien in onze praktijk. Meer informatie over andere heupaandoeningen kunt u vinden op op onze website bij aandoeningen op alfabet Heeft u nog vragen of meer informatie nodig? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen via telefoon 075-621070 of mail naar ons.

Heupartrose

Bij heupartrose is het kraakbeen in het heupgewricht beschadigd, wat meestal pijn en stijfheid veroorzaakt. Deze aandoening gaat niet meer over, maar uw fysio- of manueel therapeut kan u wel helpen er zo goed mogelijk mee te leren leven. We brengen samen met u het probleem in kaart en maken een behandelplan. U leert oefeningen om de spieren rondom het probleemgewricht te trainen en uw conditie te verbeteren. We hebben binnen onze praktijk een protocol ontwikkeld gebaseerd op de beste behandeling voor heupartrose. Al onze fysiotherapeuten en manueel therapeuten werken volgens dit protocol. Wij  werken doelgericht aan uw herstel. Als fysiotherapie niet meer voldoende helpt, kan een nieuwe heup een oplossing zijn. Voor revalidatie kunt u uiteraard ook bij ons terecht. Meer informatie kunt u lezen in de Folder heup artrose

Trochanter Major Pijn Sijndroom (TMPS)

Het Trochanter Major Pijn Syndroom (TMPS) is een term die langdurig heuppijn aan de buitenkant van de heup beschrijft, waarbij er niet een duidelijke oorzaak kan worden aangegeven. Dit kenmerkt zich door een wisselende pijn aan de zijkant van de heup, toename van pijn bij gewicht dragende oefeningen en een toename van pijn bij het liggen op de aangedane zijde. De klachten van TMPS kunnen lijken op die van een slijmbeursontsteking. Het is daarom belangrijk dat een eventuele slijmbeurs en andere aandoeningen wordt uitgesloten middels lichamelijk onderzoek en een eventuele echo. Het maken van de echo is onderdeel van de behandeling. Er wordt in samenspraak met u een behandeling opgesteld die aansluit bij uw hulpvraag.

Binnen FIT is een protocol ontwikkeld volgens de laatste (wetenschappelijke) ontwikkelingen.

Slijmbeursontsteking van de heup

Om te voorkomen dat de vele spieren en botten als schuurpapier langs elkaar heen schuren, zitten er om bepaalde spieren en botten slijmbeurzen. Dat zijn kleine holtes, gevuld met vloeistof, die als een soort stootkussen en smeermiddel dient. Vergelijk het maar met een nieuw boterhamzakje die u uit de verpakking haalt en tussen uw duim en wijsvinger houdt. U kunt dan heel makkelijk uw vingers t.o.v. elkaar bewegen en uw vingers “schuren” niet over elkaar. Raakt zo’n slijmbeurs ontstoken, dan vult het zakje zich en is er sprake van een slijmbeursontsteking van de heup.
Wie een slijmbeursontsteking heup heeft, voelt daar een zeurende drukkende pijn die toeneemt tijdens staan, lopen en liggen op uw heup. Springen en hardlopen is dan absoluut geen optie. We maken dan eerst een echo om de slijmbeurs vast te stellen en andere mogelijkheden uit te sluiten (pijnpunten in spieren etc.). De behandeling kan bestaan uit tape ter ontlasting van de slijmbeurs, oefeningen. In ernstige gevallen kan een injectie door huisarts of orthopeed overwogen worden.

Revalidatie na inzetten kunstheup

Na het inzetten van een kunstheup, ook wel Total Hip Prothese genoemd, is bewegen noodzakelijk voor een goed herstel. We hebben een protocol ontwikkeld gebaseerd op de beste behandeling voor het revalideren met een nieuwe heup. Al onze fysiotherapeuten en manueel therapeuten werken volgens dit protocol. U voert oefeningen uit onder begeleiding van een deskundig fysio- of manueel therapeut. Zo weet u zeker dat u voldoende oefent, maar ook weer niet te veel. Bij Fysiotherapie FIT Krommenie werken we doelgericht aan uw herstel.
Meer informatie over revalidatie vindt u hier. Meer informatie kunt u ook lezen in folder de Folder Total Hip Prothese

Heeft u last van heupklachten? Maak een afspraak bij fysiotherapie FIT Krommenie.