Bekkenklachten laten behandelen bij bekkenspecialist fysiotherapie FIT Krommenie

Hieronder vind u in het kort informatie over de meest voorkomende klachten van de bekken die wij vaak zien in onze praktijk. Meer informatie over andere bekkenklachten kunt u vinden op op onze webite bij aandoeningen-op-alfabet Heeft u nog vragen of meer informatie nodig? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen via telefoon 075-621070 of mail naar ons.

Inspannings (stress)-incontinentie

Dit is ongewild urineverlies bij buikdruk verhogende momenten zoals bij hoesten, niezen en sporten. Men verliest meestal enkele druppels of scheurtjes urine. De verhoogde buikdruk kan niet op gevangen worden. Dit doordat bijvoorbeeld de timing of de kracht van de bekkenbodem niet goed genoeg is.

Urge (aandrang)-incontinentie

Dit is onvrijwillig urineverlies die samen gaat met of direct wordt voorafgegaan door een plotselinge onbedwingbare aandrang om te plassen. Men voelt plotseling de aandrang tot plassen maar kan de plas niet meer ophouden. Meestal verliest men grote hoeveelheden urine voordat men bij het toilet komt. Urge-incontinentie kan ook samen gaan met vaak moeten plassen (frequency) en het hebben van sterke aandrang zonder dat daarna ongewild urineverlies optreedt (urgency).

Overactieve blaas

Een blaas is overactief als hij vaak een signaal van aandrang geeft. Het lijkt alsof u voortdurend naar het toilet moet. Men gaat vaker dan 8 keer per dag en ’s nachts vaker dan 2 keer naar het toilet. Soms heeft men ook last van ongewild urineverlies. We kunnen bij deze symptomen stellen dat uw blaas overactief is. Een overactieve blaas is een aandoening die ook wel aandrang incontinentie wordt genoemd. Men houdt rekening met waar de WC is. Het kan uw activiteiten beperken. Leefstijladviezen kunnen de klachten al voor een deel verminderen.
Mannen met een vergrote prostaat ervaren symptomen van een overactieve blaas zoals urgency en frequency.

Het is aangetoond dat het effect van leefstijl veranderingen en het trainen om de urge te onderdrukken bij mannen met urge urine-incontinentie vermindering geeft van de urgency, frequency en meerdere keren s ’nachts plassen bij mannen.

Leefstijfveranderingen
De volgende aspecten kunnen de symptomen van urine incontinentie bij urgency en frequency positief beïnvloeden.
-Het is belangrijk om de vochtintake goed te reguleren.
-Om de inname van cafeïne te verminderen (bij vrouwen is de negatieve invloed bewezen, voor mannen komen er ook recent steeds meer aanwijzingen).
-Veranderingen in het eetpatroon toepassen en af te vallen bij overgewicht.
-Stoppen met roken.

Obstipatieklachten (verstopping)

Iedereen heeft een ander ontlastingspatroon. De één moet drie keer per dag naar het toilet voor ontlasting, de ander één keer in de drie dagen. Dit valt allemaal nog binnen de norm. Als uw last heeft van verstopping dan gaat u minder dan eens per drie dagen naar het toilet, minder dan u gewend bent en is de ontlasting harder dan normaal. Door harde ontlasting moet u meer persen. Te weinig vezelrijk eten, te weinig beweging, te weinig vocht, het ophouden van de ontlasting, stress, sommige medicatie en ziektes kunnen een oorzaak zijn van obstipatie.

Ontlastingsincontinentie

Dit is het niet op kunnen houden, verliezen van ontlasting. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan aan een weinig gevoelige endeldarm en/of verzakking van de endeldarm liggen. Soms ligt het aan de kringspier die de ontlasting tegen moet houden. Deze kan bijvoorbeeld beschadigd raken bij een bevalling of na een operatie. Op oudere leeftijd kan de kringspier dunner en zwakker worden.

Verzakkingsklachten

Bij een verzakking zakken de organen in het bekken omlaag. Het gaat om de voorkant van de vagina met de blaas, de achterkant van de vagina met het rectum (het uiteinde van de dikke darm) en/of de baarmoeder. Een verzakking is soms vanaf de buitenkant zichtbaar. Het geeft meestal een zwaar gevoel in de vagina of bij de anus. Soms lijkt het, of komt er echt iets naar buiten en dit geeft een bal of zwaar gevoel. Dit komt dus bij vrouwen en mannen voor. Zitten en fietsen kunnen vervelend zijn. De klachten worden vaak in de loop van de dag erger, zeker als u veel doet. Door rust verminderen ze meestal.

Zwangerschap gerelateerde bekken/lage rugpijn

Deze klachten kunnen beginnen rondom zwangerschap en bevalling, maar ook na een ongeluk. Er ontstaat pijn in spieren en gewrichten van het bekken, de heupen, en/of de lage rug. Door goed uitvragen van de klachten in combinatie met lichamelijk onderzoek probeert de bekkenfysiotherapeut vast te stellen wat er aan de hand is. De hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap verandert de belastbaarheid van het bindweefsel skelet wat direct invloed heeft op de bekkenbodemspieren. Deze veranderingen kunnen tot een bekkenbodem disfunctie leiden. Er is daarom ook aandacht voor de balans tussen belasting (werken, sport, huishouden) en belastbaarheid (zwangerschap of pas bevallen zijn) wordt besproken.

Seksuele klachten

Problemen met seksualiteit komen zowel voor bij mannen als vrouwen en kan veel verschillende oorzaken hebben. Seks is niet altijd of voor iedereen fijn. Lichamelijke aandoeningen, vervelende ervaringen of relatieproblemen kunnen de zin in gemeenschap negatief beïnvloeden. De klachten zijn divers: pijn en moeite tijdens het vrijen, geen zin hebben in seks, erectieproblemen, vroegtijdige of verlate zaadlozing of het niet kunnen klaarkomen. De functie van de bekkenbodem speelt hier ook een grote rol in.

Stuitklachten ook wel coccygodynie

Patiënten die pijn hebben aan het staartbeentje (stuitje) kunnen hier veel hinder van ondervinden. De pijnklachten bevinden zich vaak in en rondom het stuitje. De pijn wordt vooral aangegeven bij het zitten, opstaan of als er druk op komt. Vaak is het onmogelijk om lang recht te blijven zitten of te fietsen. De meeste mensen die deze pijn hebben, zijn ooit een keer op hun stuit gevallen of hebben een moeizame bevalling of juist zeer snelle bevalling gehad. Ook kan de pijn afkomstig zijn van de omliggende banden en spieren van het bekken of de bekkenbodem.

Kijk voor meer informatie over bekkenklachten op de pagina over Bekkentherapie. Voor meer informatie kunt u vragen naar Marieke Kroon, Msc bekkenfysiotherapeut.

Voor uitleg over veel verschillende klachten bij mannen en vrouwen, oefeningen ook met audio, foto’s/video’s en nog meer kunt u de bekkenbodem-app downloaden.

bekkenbodem app